Hipersensibilitatea dentinară este cauzată de expunerea stratului de dentină. În mod normal, stratul de dentină este protejat de gingie și cement sau de smalț în zona coronară. Dentina prezintă canalicule înguste, care fac legătura cu pulpa unde sunt localizate fibrele nervoase. Când stimulii externi ajung la canalicule, ei simulează terminațiile nervoase aflate în lichidul dentinar din canalicule, declansând durerea.
Cauza majoră a expunerii dentinei este retracția gingivală. Când gingia se retrage, se va expune coletul unde dentina este protejată doar de un strat subțire de cement care este îndepărtat foarte ușor.
Pierderea de smalț conduce la expunerea dentinei atunci când dispare întregul strat de smalț prin eroziune, abraziune sau atriție.
Durerea din hipersensibilitatea dentinară poate fi declanșată de un număr de stimuli externi. Stimulii cei mai comuni sunt:
Alimente reci, dulci, acide, fierbinți.
Aer rece.
Tactili, ex. periajul sau atingerea suprafeței de dentină expusă.
Hipersensibilitatea dentinară este comună, dar subdiagnosticată și de aceea este dificil să se măsoare prevalența. Oricum, studiile estimează că prevalența poate fi de până la 60%. Pe când riscul de expunere a dentinei crește odată cu vârsta, hipersensibilitatea dentinară are un vârf în perioada de vârstă de 30-40 de ani, canaliculele trecând și printr-un proces de obturare naturală