Hipersensibilitate dentinară

Hipersensibilitate dentinară

Hipersensibilitatea dentinară este durerea scurtă și ascuțită a dinților care apare ca răspuns la un stimul aparent inofensiv. Adesea este numită sensibilitate dentară sau dinți sensibili și apare atunci când dentina este expusă la stimuli externi, cum ar fi rece, dulce, acru, fierbinte, care stimulează fibrele nervoase din interiorul dintelui.

  • Etiologie și simptome

    Hipersensibilitatea dentinară este cauzată de expunerea stratului de dentină. În mod normal, stratul de dentină este protejat de gingie și cement sau de smalț în zona coronară. Dentina prezintă canalicule înguste, care fac legătura cu pulpa unde sunt localizate fibrele nervoase. Când stimulii externi ajung la canalicule, ei simulează terminațiile nervoase aflate în lichidul dentinar din canalicule, declansând durerea.

    Cauza majoră a expunerii dentinei este retracția gingivală. Când gingia se retrage, se va expune coletul unde dentina este protejată doar de un strat subțire de cement care este îndepărtat foarte ușor.

    Pierderea de smalț conduce la expunerea dentinei atunci când dispare întregul strat de smalț prin eroziune, abraziune sau atriție.

    Durerea din hipersensibilitatea dentinară poate fi declanșată de un număr de stimuli externi. Stimulii cei mai comuni sunt:

    Alimente reci, dulci, acide, fierbinți.

    Aer rece.

    Tactili, ex. periajul sau atingerea suprafeței de dentină expusă.

    Hipersensibilitatea dentinară este comună, dar subdiagnosticată și de aceea este dificil să se măsoare prevalența. Oricum, studiile estimează că prevalența poate fi de până la 60%. Pe când riscul de expunere a dentinei crește odată cu vârsta, hipersensibilitatea dentinară are un vârf în perioada de vârstă de 30-40 de ani, canaliculele trecând și printr-un proces de obturare naturală

     

    Dentine hypersensitivity
  • Influența asupra calității vieții pacienților

    Influența asupra calității vieții pacienților

    Hipersensibilitatea dentinară poate fi foarte dureroasă. Cu toate acestea, este un lucru răspândit ca pacienții să nu raporteze direct durerea medicului stomatolog.

    În stadiile inițiale, când durerea este sporadică și trecătoare, mulți pacienți acceptă situația și pur și simplu evită stimulii declanșatori care le cauzează durerea.

    Hipersensibilitatea dentinară poate progresa până în punctul în care durerile sunt frecvente, repetitive și de intensitate mare. Poate deveni dificil să fie executate activități uzuale mâncat, vorbit sau periaj dentar, ajungând astefl chiar la probleme dentare mai severe.

    Pacienții care suferă de forme semnificative raportează o influență chiar la adresa calității vieții prin oprirea plăcerii de a mânca sau bea, și făcându-i conștienți sau anxioși în a desfășura aceste activități obișnuite în public.

  • Profilaxie, management și tratament

    Hipersensibilitatea dentinară poate fi gestionată cu paste de dinți și ape de gură cu formulă special destinată acestei indicații. Acestea de obicei acționează prin ocluzia canaliculelor dentinare pentru a preveni transmiterea stimulilor sau prin desensibilizarea fibrelor nervoase.

    Tehnologia Pro-Argin din pastele de dinți elmex și Colgate acționează prin ocluzia fizică a canaliculelor. Tehnologia oferă calmarea imediată prin masajul pastei de dinți cu degetul pe zona afectată a dintelui timp de 1 minut. Utilizarea zilnică crește mai departe protecția împotriva durerii oferind calmare de lungă durată celor ce suferă de sensibilitate dentară.

    Cauza care stă în spatele expunerii dentinei (retracția gingivală sau leziunile smalțului) trebuie și ea combătută astfel încât să stopăm apariția noilor zone de dentină expusă.

    Microscop electronic cu scanare

Educație Profesională

Produse asociate