Cariile dentare

Cariile dentare

Caria dentară este o boală progresivă în care acidul produs de bacteriile din placa bacteriană slăbește și distruge smalțul dentar. Caria dentară începe cu o demineralizare excesivă a smalțului, care inițial este o pată, și poate continua cu o pierdere de substanță dentară, carie, uneori ducând la Caria dentară începe cu o demineralizare excesivă a smalțului.

  • Etiologie, Cauze & Simptomatologie

    Anumite bacterii orale produc compuși acizi care descompun și eliberează minerale din structura dintelui (demineralizare)

    Acest proces de demineralizare slăbește smalțul, în timp ce saliva ajută la refacerea mineralelor pierdute și la întărirea dintelui (remineralizare). În cazul persoanelor cu diete bogate în zahăr și / sau igienă orală inadecvată, bacteriile se pot acumula pe dinți într-un strat lipicios numit placă dentară bacterială. Atunci când sunt expuse la carbohidrați, bacteriile din placa dentară demineralizează continuu smalțul, depășind capacitatea proprie de remineralizare. Astfel, se produce o pierdere substanțială de minerale, ceea ce duce la distrugerea smalțului.

    Cariile în stadiu incipient se prezintă ca o pată albă sau ca o leziune carioasă incipientă, sub suprafața dintelui. Atunci când leziunea străpunge suprafața smalțului, provoacă o cavitate în dinte. Pe măsură ce cariile dentare avansează, cavitatea poate ajunge la dentină și, mai târziu, la pulpa dentară. Acest lucru poate provoca dureri severe pentru pacient și, în cele din urmă, poate duce la pierderea dinților sau la apariția abceselor.

    O leziune carioasă se poate forma oriunde pe suprafața dintelui, dar este cel mai probabil să apară pe suprafețele la nivelul cărora se realizează masticația (cariile ocluzale), în spațiile interdentare (caria interproximală) sau de-a lungul marginii gingivale. La pacienții cu rădăcini dentare expuse, cariile dentare prezintă un risc mai crescut deoarece progresează mult mai repede în dentină (cariile radiculare) și sunt mai greu de controlat.

    Caria dentară este cea mai răspândită patologie a cavității orale la nivel mondial, afectând atât adulții, cât și copiii. Se estimează că 2,3 miliarde de oameni prezintă carii dentare la nivelul dentiției permanente, iar 530 milioane de copii prezintă carii la nivelul dentiției temporare.

    Oricine poate suferi de carii dentare. Programele constante de prevenție oro-dentară au realizat o reducere masivă a apariției cavităților dentare în timpul copilăriei timpurii. În multe zone din Europa, cariile la copii sunt observate la o minoritate a populației tinere, adesea asociată cu statutul lor socio-economic și cunoștințele părinților despre sănătatea oro-dentară (alăptarea constantă cu sticle de lapte în timpul nopții). În ciuda realizării programelor preventive din timpul copilăriei, majoritatea populației încă suferă de cavități dentare în timpul vieții lor de adult când activitățile preventive sunt reduse sau apar noi factori de risc, cum ar fi:

    • Igiena orală precară
    • Consumul crescut de carbohidrați
    • Gustări frecvente
    • Xerostomia (gură uscată)
    • Iradierea ale capului și gâtului (tratamentul cancerului)
    • PUFA (pulpă vizibilă, ulcerație, fistulă, abces)
    Etiologie, Cauze & Simptomatologie
  • Impactul asupra calității vieții pacienților

    În stadiile incipiente ale cariilor, este puțin probabil ca pacientul să știe că are o leziune carioasă incipientă, cu excepția cazului în care medicul stomatolog a evidențiat acest lucru. Cu toate acestea, pe măsură ce cariile progresează, pacientul va prezenta simptome din ce în ce mai dureroase.

    Până în momentul în care cavitatea ajunge la nivel dentinar, pacientul va avea probabil un anumit grad de durere și / sau sensibilitate a dinților. În cazul in care cavitatea ajunge la pulpa dentară sau se dezvoltă un abces, pacientul va avea probabil dureri extreme.

    Durerea generată de cariile dentare poate genera un stres emoțional și poate îngreuna vorbirea, aportul alimentar sau somnul. În cazurile în care pacientul prezintă carii dentare vizibile sau pierderea dinților, de ex. deteriorarea grupului dentar frontal, pacientul poate întâmpina și dificultăți privind încrederea și stima de sine.

    Tratamentele pentru cariile avansate, cum ar fi tratamentul endodontic sau extracția dentară, pot fi dureroase și traumatice pentru pacient. Patologia carioasă este adesea asociată cu alte complicații dentare care necesită tratament suplimentar, cum ar fi gingivita și parodontita.

  • Prevenire, Gestionare & Tratament

    Cariile dentare pot fi prevenite prin menținerea la minimum a zahărului din dietă și scăderea frecvenței gustărilor, completate de practicarea unei bune igiene orale. Periajul de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor și curățarea la nivel interdentar cu ață dentară sau perii interdentare poate preveni acumularea plăcii bacteriene care duce la apariția cariilor dentare.

    După mai bine de 50 de ani, pastele de dinți care conțin fluor sunt încă standardul de aur pentru prevenirea cariilor dentare. Fluorul s-a dovedit a fi eficient și sigur în multe studii independente și ne-a ajutat să realizăm reducerea masivă a apariției cavităților dentare în ultimele decenii. Tehnologiile emergente ne vor ajuta să creștem în continuare eficacitatea pastei de dinți cu fluor, un exemplu fiind reprezentat de efectul pre-biotic al argininei.

    În cazul în care cariile dentare sunt detectate într-un stadiu incipient, acestea poat fi oprite și chiar inversate. În cazul pacienților cu risc scăzut de carie, o ușoară modificare a comportamentului lor și o îmbunătățire a obiceiurilor lor de îngrijire orală pot avea un impact asupra echilibrului sănătății cavității orale către o remineralizare crescută și, prin urmare, inversarea daunelor provocate.

    La pacienții cu risc crescut de progresie a cariilor, ar putea fi necesară o intervenție mai puternică. Există diferite tratamente cu conținut ridicat de fluor care vă pot ajuta pacienții să evite apariția cavităților dentare până când factorii de risc subiacenți pot fi mediați:

    Lacurile cu fluor pot fi aplicate în cabinet, chiar și la copiii mici, pentru a contracara riscul de carie și pentru a ajuta la remineralizarea leziunilor incipiente de carie existente, fără efort suplimentar din partea pacientului.

    Apele de gură specializate sunt soluții suplimentare pentru a gestiona eficient riscul crescut de carii.

    Odată ce o leziune incipientă de carie a progresat într-o cavitate dentară, deteriorarea smalțului nu mai poate fi reversată în mod natural. Smalțul și / sau dentina deteriorate trebuie îndepărtate și cavitatea apărută trebuie obturată. Dacă leziunea cavitară a ajuns la pulpa dentară, este de obicei necesar un tratament endodontic sau extracția dintelui.

     

    Cariile dentare

Produse asociate

Educație Profesională