Tehnologia Pro-Argin adresată cauzelor hipersensibilității dentinare

Dr. Mihnea-Ioan NICOLESCU

Lector UMF Carol Davila București

 

Hipersensibilitatea dentinară este una dintre afecțiunile destul de frecvente, mai ales în decadele 3-4 de viață, afectând decisiv calitatea vieții. Astfel, este esențial pentru medicul practician să cunoască etiologia, elementele de diagnostic precum și variantele de tratament ale pacienților cu hipersensibilitate dentinară, în vederea abordării cu succes a unei conduite terapeutice personalizate.

Hipersensibilitatea dentinară este un răspuns exagerat (o durere scurtă și intensă) la un stimul (termic, mecanic sau chimic) asupra dentinei expuse și care nu poate fi asociat altor patologii dentare. Predomină la femei, cu o incidență semnificativ crescută la parodontopați, iar în ceea ce privește dinții interesați, acuzele sunt mai frecvente la premolari și incisivii față de canini și molari.

Pentru a înțelege mecanismul de producere a durerii din hipersensibilitatea dentinară, trebuie să luăm în calcul structura predominant mineralizată a dentinei (70% greutate, 45% volum), comparativ cu matricea organică (20% greutate, 30% volum)1. Odată cu formarea treptată a dentinei de către odontoblaste, prelungirile acestora rămân în interiorul tubulilor dentinari, structuri cu un rol crucial în fiziopatologia durerii din hipersensibilitatea dentinară. Cu o frecvență mai ridicată în treimea internă a dentinei, tubulii dentinari au un diametru de 2-4 microni și conțin, pe lângă prelungirile odontoblastelor, fluid dentinar și în unele cazuri (proximal) terminații nervoase.

Teoriile avansate pentru a explica durerea resimțită în hipersensibilitatea dentinară includ teoria inervației directe, cea bazată pe funcția de receptor a odontoblastelor și teoria hidrodinamică a lui Brännström. Prima dintre acestea se baza pe stimularea mecanică directă a terminațiilor nervoase ajunse până la joncțiunea smalț-dentină urmată de inițierea unui potențial de acțiune, însă experimental a fost invalidată întrucât bradikinina aplicată pe dinte nu induce durere, iar aplicarea de soluții anestezice locale nu previne durerea. Odontoblastele sunt celule producătoare de matrice și nu celule excitabile, între ele și terminațiile nervoase neexistând sinapse, astfel acestea nu pot funcționa ca receptori care să transmită semnalul către nerv. Teoria acceptată în prezent este cea hidrodinamică, potrivit căreia în tubulii dentinari mișcarea fluidului dentinar duce la stimularea terminațiilor nervoase, aflate în jurul proceselor odontoblastice. Astfel, prin stimularea fibrelor nervoase A-beta și A-delta se declanșează durerea scurtă și intensă specifică.

Principiul tehnologiei Pro-Argin este de inducere a formării de compuși minerali naturali in situ. Acest lucru este realizat de interacțiunea dintre arginină și carbonatul de calciu. Arginina, un aminoacid natural prezent în salivă, compatibil cu fluorurile, a fost declarat de FDA sigur în alimentație. Prin sporirea cantității de arginină aflate în mod fiziologic în salivă, la un pH fiziologic de 6,5-7,5 aceasta interacționează cu calciul din carbonatul de calciu și aderă de suprafața expusă a dentinei. Astfel se obliterează tubulii dentinari deschiși, prevenind mișcarea fluidului dentinar intracanalicular și astfel împiedicând declanșarea senzației de durere prin intermediul fibrelor din tubulul dentinar. Mai mult, a fost confirmată  experimental2 rezistența la expunere acidă a dentinei tratate cu ProArgin.

O formulă cu 8% arginină, carbonat de calciu și 1450 ppm F poate avea rezultate desensibilizante imediate, fiind astfel utilă și în tratamentul topic prin aplicare directă la nivelul zonelor sensibile și masare scurtă timp de un minut. Pentru o calmare de durată a durerii dinților sensibili este recomandat un periaj de două ori pe zi cu o periuța cu peri moi. 

Simptomatologia este diferită pentru fiecare pacient. Poate exista durere de diferite grade la stimuli diverși, de la temperaturi scăzute, la atingere sau simplul contact cu aerul sau cu substanțe acide.

Diagnosticul corect trebuie să includă o evaluare a factorilor favorizanți – consumul de băuturi carbogazoase, obiceiuri vicioase, hiposalivație patologică sau consecutivă unor medicații. 

Hipersensibilitatea dentinară diagnosticată corect poate fi tratată atât în cabinet cât și la domiciliu utilizând tehnologia ProArgin, iar stabilirea protocolului de lucru se va face individualizat, adaptat nevoilor pacientului.

 

Bibliografie

1Goldberg M et al. "Dentin: Structure, Composition and Mineralization: The role of dentin ECM in dentin formation and mineralization." Frontiers in bioscience (Elite edition) 3 (2011):711.

2Petrou I et al. "A breakthrough therapy for dentin hypersensitivity: how dental products containing 8% arginine and calcium carbonate work to deliver effective relief of sensitive teeth." Journal of Clinical Dentistry 20.1 (2009): 23.